Alles over Ventilatie

WAAROM VENTILEREN?

Om een optimale en gezonde leefomgeving te creëren en te stimuleren is de juiste ventilatie onmisbaar. Het is echter niet voldoende om alleen te luchten door middel van het openen van ramen. Dit is namelijk geen vervanging van mechanische ventilatie.

Wanneer uw huis goed geïsoleerd is, maar niet voldoende wordt geventileerd, ontstaat er een slechte luchtcirculatie. Dit werkt nadelig voor de luchtkwaliteit en voor uw gezondheid. Door de juiste ventilatie kunt u dit voorkomen.

Daarnaast ontstaat er over het algemeen veel vocht in een huis: door te ademen, douchen, wassen, koken enzovoort. Dit vocht moet ergens naar toe kunnen. Wanneer dit niet kan, ontstaat er schimmelvorming. Deze schimmels zijn moeilijk te verwijderen én slecht voor uw gezondheid. Een goed ventilatiesysteem zorgt u er dus voor dat de lucht goed kan circuleren en dat het vocht snel de woning kan verlaten en dus niet kan condenseren.

Het hele jaar door ventileren

Het maakt niet uit of het nou zomer of winter is: het is belangrijk om gedurende het hele jaar te blijven ventileren. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw huis te allen tijde in uitstekende staat is én blijft. Daarnaast behoudt u op deze manier altijd een gezonde leefomgeving. In de winter heeft vrijwel iedereen de deuren en ramen zoveel mogelijk dicht in verband met de kou. Erg belangrijk om dan extra aandacht te besteden aan uw binnenklimaat.

Vanaf de herfst zien we hier een verandering in: deuren en ramen worden steeds meer open gedaan. Voorkom, dankzij de juiste ventilatie, op dat moment dat het stof (achter bijvoorbeeld de verwarming) door het huis gaat zweven en wordt ingeademd. Met een constante ventilatie bent u in ieder geval verzekerd van een frisse en gezonde lucht in uw woning.

WIST U DAT...

U geld bespaart door uw woning te ventileren?

Wanneer een huis niet voldoende geventileerd wordt, heeft dit niet alleen negatieve gevolgen voor uw gezondheid en uw huis, maar ook voor uw portemonnee. Dit komt doordat een goed geventileerd huis een droge lucht heeft en het minder energie kost om een droge lucht te verwarmen dan een vochtige lucht. Ideaal dus voor bijvoorbeeld de winter. Ventileren levert u dus geld op, want de verwarming hoeft u minder hoog te zetten. Wij raden het dan ook sterk aan om uw mechanische ventilatie of wtw-unit (warmteterugwin) altijd goed te laten onderhouden.

De voordelen van ventilatie

Altijd schone lucht in uw woning
Geen last meer van vocht en schimmels
Een fijn klimaat in uw woning
Goed tegen allergieën en luchtwegproblemen

Afspraak maken voor onderhoud of installatie?