Ventilatie: Hoe te gebruiken in tijden van het coronavirus?

Doordat het coronavirus heerst is het van belang om een optimale en gezonde leefomgeving te creëren en te stimuleren. Hiervoor is goede ventilatie onmisbaar, aangezien het mogelijk is dat het coronavirus in een slecht geventileerde ruimte urenlang aanwezig blijft. Maar waarom is ventilatie tijdens COVID-19 belangrijk? En hoe weet u of uw ventilatiesysteem goed werkt? Wij vertellen u graag meer over goede ventilatie in tijden van het coronavirus.

Waarom is goede ventilatie belangrijk?

Volgens het RIVM kan het coronavirus urenlang in een slecht geventileerde ruimte aanwezig blijven. Dat is mogelijk doordat de fijne vochtdruppels in de ruimte blijven hangen. Daarom is het belangrijk om te beschikken over goede ventilatie, aangezien dat bijdraagt om de overdracht van het coronavirus te beperken.

Bij het ventileren van een ruimte wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht. Daardoor kan de lucht goed circuleren. Verder kan de vervuilde lucht met bijvoorbeeld fijnstof en vocht snel de woning verlaten. Zo ontstaat er geen mogelijkheid dat de vervuilde lucht gaat condenseren. Op deze manier ontstaat er binnen een prettige, optimale en gezonde leefomgeving. Wilt u meer weten over ventileren en de voordelen ervan? U leest het hier.

Controleer uw ventilatiesysteem

Als u beschikt over een ventilatiesysteem is het belangrijk dat dit naar behoren functioneert. Als u een centraal, groot of complex ventilatiesysteem heeft is het lastig om deze te controleren. Toch kunt u een aantal dingen zelf controleren. Op deze manier krijgt u een indruk of uw systeem voldoende werkt om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Ten eerste kunt u nagaan of er veranderingen bij het bedrijf hebben plaatsgevonden sinds de installatie van het ventilatiesysteem. Daarbij kunt u denken aan personeelsgroei of een uitbreiding van de ruimte. Is dit het geval, dan kan het zijn dat het systeem anders ingesteld moet worden.

Ten tweede kunt u controleren of er onderhoudsbeurten zijn overgeslagen. Het onderhouden van een ventilatiesysteem is namelijk erg belangrijk om virussen tegen te gaan. Heeft u vragen over het onderhouden of reinigen van uw ventilatiesysteem? Bekijk dan onze onderhoud pagina.

Ten slotte kunt u controleren of uw systeem überhaupt de optie heeft om te ventileren. Er zijn namelijk verschillende systemen. Zo is er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit systeem zorgt ervoor dat verse lucht naar binnen wordt gezogen en ongezonde lucht naar buiten. Daarnaast is er ook een mechanisch ventilatiesysteem, dit systeem zuigt de ongezonde lucht via luchtkanalen en ventilatieventielen uit een ruimte. Bij dit systeem is het goed om de raamroosters altijd open te hebben staan. Verder zal u er goed aan doen om af en toe vijf minuten de ramen open te zetten. Op deze manier komt er verse buitenlucht naar binnen en wordt uw mechanisch ventilatiesysteem volledig doorgelucht.

24 uur per dag ventileren

Bij het ventileren van een ruimte hebben wij de tip om dit 24 uur per dag, 7 dagen per week te doen. Zo behoudt u altijd een optimale luchtcirculatie en wordt de lucht continu ververst. Hierdoor voorkomt u dat er vervuilde lucht in een ruimte blijft circuleren.

Meer informatie over ventileren in coronatijd

Heeft u nog vragen over ventilatie in coronatijd? Daar helpen wij graag bij. Neem contact met ons op door te mailen naar info@air-system.nl of te bellen naar 0316-849077

Meer weten?