Wat houdt ventilatie in?

Het is altijd belangrijk om uw huis goed te ventileren. Een raam openzetten zorgt voor meer zuurstof en verfrissing, maar is geen vervanging van mechanische ventilatie. Maar wat houdt ventilatie precies in en voor welke soorten ventilatie kunt u bij ons terecht? U leest het hieronder.

Het hele jaar door ventileren

Wanneer een ventilatiesysteem goed wordt onderhouden en op de juiste manier is afgesteld, heeft u er het hele jaar plezier van. Wij kunnen u hier een advies op maat over geven. Elk systeem heeft namelijk onderhoud nodig, maar het is per situatie verschillend wat voor een onderhoud dit is. Zowel nieuwbouw- als bestaande woningen (gebouwd na 1975) beschikken over een ventilatiesysteem. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd worden, is het nóg belangrijker dat de mechanische ventilatie in orde is.

Soorten ventilatie

Er zijn twee soorten ventilatie: systeem C en systeem D.

huis met mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie (systeem C)

Dit houdt in dat de oude lucht uit uw woning wordt gezogen. De motor in het ventilatiesysteem voert de lucht af via luchtkanalen, bijvoorbeeld in uw keuken, badkamer en toilet. De aanvoer komt hierbij via de raamroosters naar binnen.

huis met mechanische ventilatie

Warmteterugwin ventilatie (WTW) (systeem D)

Bij een WTW-systeem wordt de warmte van de afgezogen lucht gebruikt, om toevoerlucht voor te verwarmen en blaast dit vervolgens uw huis in. Het is een manier van ventileren, waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Tips voor het gebruik van ventilatie

Voor het gebruik van een ventilatiesysteem hebben we een aantal praktische tips voor u. Zorg er altijd voor dat het systeem goed is afgesteld. Op deze manier voorkomt u dat er teveel energie uit uw woning wordt gehaald. Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Alleen bij onderhoud of noodgevallen kan de stekker van de centrale ventilatie unit uit het stopcontact worden gehaald. Heeft uw ventilatiesysteem geen stekker? Zet dan de schakelaar in de meterkast om van de groep die de mechanische ventilatie bedient.

Zet daarnaast de mechanische ventilatie hoger bij vochtpieken, zoals douchen of koken. Heeft u verdere vragen over het gebruik van ventilatie? Neem dan gerust contact op met ons door te bellen naar 026-8450345 of te mailen naar info@air-system.nl.

mechanische ventilatie controleren

Voordelen van Ventilatie

N

Altijd schone lucht in uw woning

Een ventilatiesysteem staat altijd aan en zorgt daarmee continu voor een gezonde lucht in huis.

N

Een fijn klimaat in uw woning

Met een ventilatiesysteem voorkomt u nare luchtjes en een klam aanvoelend leefklimaat.

N

Verlagen van uw energiekosten

Wanneer een huis goed geventileerd is, verbruikt u minder energie. Droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Hierdoor hoeft u minder hard te stoken en maakt u uw huis sneller aangenaam.

N

Voorkom vocht en schimmels

wist u dat elk gemiddeld gezin zon 10 liter vocht per dag produceert? vochtige lucht in uw huis kan leiden tot schimmels. Dit versterkt eventuele allergieën en luchtwegproblemen. Zorg dus voor goede ventilatie.

Wij helpen u verder met ventilatie voor uw huis!

We zijn snel ter plaatse en kunnen meestal direct uw probleem oplossen. Wij werken niet met langlopende contracten.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9:00-17:00 uur

Adres: Snelliusweg 40-9, 6827 DH Arnhem

KVK nummer: 55158471